Team Sportia

SPC 2006

Arrangören hade hoppats på nytt deltagarrekord och lockade därför med lite avkortad bana på den långa banan. Han blev bönhörd och det nya rekordet för SPC är 12 startande patruller. De samlades vid den mycket vackert belägna målplatsen vid Nordsjöns badplats för avjogg till start. Spänningen låg tät i luften sekunderna innan start och en och annan sena sågs töjas utöver det vanliga. Klockan 18.09 torsdagen den 8 juni startade SPC anno 2006 och frågan alla ställde sig var: Are we the ones who have the guts?

Här kan du se alla bilder »

3,5 timme senare hade alla patruller kommit i mål. Det visade sig att arrangören totalt missbedömt km-tiderna för terrängen. Och även om långa banan var några km kortare i år blev segrar tiden 18 sekunder längre än premiärårets. Vinnande patrullen på korta banan visade dock klass och var 6 minuter och 15 sekunder snabbare är förra årets segrare. Årets SPC utvecklades till en riktig rysare i båda klasserna med skiftningar i täten och nagelbitaravgöranden som gjorde att arrangören snart borde kunna få någon tv-kanal att vilja sända tävlingen. Löparna kom i mål med mycket starka upplevelser från skogen och alla verkade väldigt nöjda med sin insats. Mest nöjd var givetvis de patruller som vann andra upplagan av SPC.


Vinnare av långa banan Lena Eliasson och Mattias Karlsson


Vinnare av korta banan Fridolf Eskilsson och Kurt Svensson

Resultat

Långa banan Tid (min) Radio 1 Radio 2 Radio 3
1. Mattias Karlsson/Lena Eliasson 152.08 34 min 79 min 121 min
2. Joakim Hederskog/Mikael Andersson 152.27 31 min 72 min 117 min
3. Klas Karlsson/Stefan Gustavsson 212.05 40 min 101 min  
Dnf.Oskar Pettersson/Fredric Gustavsson   38 min 101 min  
Dnf.Peter Nilsson/Joakim Karlsson   32 min 87 min  


Korta banan Tid (min) Radio 1 Radio 2
1. Kurt Svensson/Fridolf Eskilsson 104.47 32 min 70 min
2. Marcus Karlsson/Erik Blomdahl 109.21 28 min 73 min 
3. Robin Jansson/Anton Sundling 152.00 47 min 101 min 
4. Arto Blomdahl/Tommy Ljungdal 161.50  47 min 101 min 
5. David Siebers/Eric Randau 165.15  47 min 121 min 
6. Eva Öhlund/Martina Karlsson 169.15 47 min 121 min 
7. Klas Grönqvist/Lars Fredriksson 172.42  48 min 121 min 

Resumé långa banan

Som vanligt efter startskottet blev det en hel del diskuterande mellan patrullparen om vägval och taktik. Det första svåra hindret blev en bil som var parkerad framför starten och som bland annat blev på sprungen av en världsmästare. Första halvan av sträckan till kontroll ett var relativ enkel och tempot började så smått dras upp. Om första hälften av sträcka ett var enkel visade sig den sista biten vara betydligt svårare. Den tydliga mossen kontrollen satt vid passerades till höger av huvudklungan och oron spred sig bland patrullerna av att lägga bort flera minuter redan till kontroll ett. Patrull Nilsson/Joakim samt Andersson/Hederskog var dem som tog kontrollen först av patrullerna på långa banan. Landslagspatrullen Vagnis/Eliasson darrade på macheten och lämnade en lucka på 2 minuter till ledande patruller. Om de darrade så fullkomligt skakade patrull Klas/Gustavsson som redan här gav de andra ett försprång på 8 minuter.


Ledande patrull vid radio 1.

Upp mot kontroll två delar de ledande patrullerna från kontroll ett på sig. Andersson/Hederskog väljer att gå lite mer vänster och klättra upp på hygget upp mot första radiokontrollen. De har här en ledning på dryga minuten före Nilsson/Joakim och tre minuter till Vagnis/Eliasson. Både på långa och korta banan fick SPC i år det exotiska inslaget av patruller från andra klubbar. På långa banan var det JOKers dvs två JOK-juniorer bestående av Oskar Pettersson och Fredrik Gustavsson som prövade sin lycka. Vid första radion var de 7 minuter efter ledande patrull, men två minuter före High plain runners. Klas/Gustavsson hade dock börjat få ordning på grejorna och skulle i alla fall spika någon mer kontroll.


”Nämen titta en flaska. Undra vad det kan vara för gott i den?”

Vid kontroll tre blev löparna ”lurade” av ett nytt hygge, men de som verkligen läste kartan och kunde sin stegning tjänade här mycket tid. Patrull Nilsson/Joakim var nästan ifatt Andersson/Hederskog strax innan kontrollen för att sedan bomma upp mot 15 minuter. Upp mot kontroll fyra som även var radiokontroll två såg det därmed ut som om Andersson/Hederskog hade avgjort hela tävlingen. De hade skaffat sig en ledning på hela 7 minuter till patrull nummer två som nu var Vagnis/Eliasson. Den sistnämnda patrullen var för övrigt de enda som tog det lite längre vänster vägvalet på väg till kontroll fyra. Den myggbitne kontrollvakten fick sedan vänta ytterligare 8 minuter innan nästa patrull kom. Det var Nilsson/Joakim som efter den stora bommen på föregående kontroll och slitna kroppar valde att sätta sig i ljungen, dricka vatten och äta chips, för att sedan ta det tuffa beslutet att avbryta årets SPC.


Hade vi inte bommat förra kontrollen med en kvart och känt oss pigga hade vi sprungit skiten ur de andra.

Efter detta blev det totalt tyst i skogen och kontrollen skulle precis dras in när det började knaka i buskarna igen. Det visade sig att Karlsson/Gustavsson gjort tävlingens största bom, men lyckats läsa in sig ca 1,5 km öster om kontrollen vid en gård. JOKers hade även de gjort en större bom och patrullerna kom alltså samtidigt in mot radio två.


Bryta eller inte bryta, det är frågan.

Nu började verkligen hända spännande saker i toppstriden. De ledande patrullerna väljer olika vägval mot kontroll fem. Andersson/Hederskog väljer rakt på medan Vagnis/Eliasson konsekvent väljer att runda ut på väg om det går. Andersson/Hederskog bommar kontrollen med några minuter och drar sedan vidare mot sista radiokontrollen där nu skogen skiftat karaktär. Nu är det mosse och fin tallskog som gäller. In mot sista radiokontrollen kommer Andersson/Hederskog med en ledning på 3 minuter och 50 sekunder. De är dock riktigt trötta och behöver fylla på depåerna med vatten och chips. Efter att ha glufsat i sig så mycket de orkar lämnar de kontrollen för att möta Vagnis/Eliasson. När Vagnis/Eliasson stämplat vid kontroll 6 och börjat jakten har ledningen sjunkit till 1 minut och 40 sekunder.


Jakten är i full gång i Nordsjöskogen.

Mot näst sista kontrollen ser den jagande patrullen ledarna över den magiskt fina mosspasseringen på en dryg halvkilometer och kan själva klocka avståndet. Mot sista kontrollen väljer båda patrullerna det högra vägvalet som innebär att de passerar målet. Detta skapar en otrolig entusiasm och spänning för publiken som blir i extas. Vid denna passering skiljer det 45 sekunder mellan patrullerna och publiken kan med egna ögon se att en av löparna i patrullen Andersson/Hederskog är ordentligt trött vilket gör att tävlingen känns otroligt öppen. Upp mot sista kontrollen skiljer det 15 sekunder mellan patrullerna som väljer olika vägval till målet. Andersson/Hederskog väljer att gå ut vänster på väg medan Vagnis/Eliasson för första gången i tävlingen väljer ett rakt-på-vägval. Avslutningen blir så rafflade som publiken önskat sig. Efter flera minuters tyst väntan hörs det knakningar från skogen som meddelar att någon är på gång. Den bräskiga terrängen gör dock att det dröjer någon minut innan man ser någon. Det är Vagnis som dyker upp men utan Eliasson. Samtidigt syns Andersson komma rusande längs vägen men utan Hederskog. Avgörande blir att Eliasson kommer upp på vägen och Vagnis/Eliasson går segrande ur striden med en mäktig spurt. Publiken tackar för spänningen och känner att de fått bevittna idrott på allra högsta nivå.


Spurtduellen om segern på långa banan. Lena kommer ut på vägen från bushen i vänster medan Glenn kämpar längst bort på vägen. Spana in hur Lena spurtar med hela kroppen!

Segrartiden ställs till 2 timmar 32 minuter och 8 sekunder, vilket var 18 sekunder längre än i fjol. Historia skrevs av Lena Eliasson som var första kvinna att vinna långa banan på Sasse Patrol Challange. Nästa utmaning blir väl att en helkvinnlig patrull ska vinna? Historia skrevs även av patrullen Klas/Gustavsson som tappert kämpade på och vägrade ge upp. Efter en smått religiös upplevelse över sista mossen och en 10 minuters bom på sista kontrollen med vägval rakt på för att slippa lockas av att bryta vid passeringen vid mål trippade de på förvånansvärt lätta ben in i mål knappa timmen efter segrarna. Nytt rekord för längsta patrulltid blev 3 timmar 32 minuter och 5 sekunder.


”Hur fan gick det här till? Vi skulle ju bara jogga lite grann.”

Resumé Lång banan

Kunde korta banans patruller bjuda upp till lika fin idrottsunderhållning som långa banan? Till en början såg det inte ut så. Patrull Markus/Blomman körde en höger-vänster-fint mot ettan och lurade alla patruller (inklusive långa banan) till en stor bom. Detta gjorde att de skaffade sig en 4 minuters ledning före Eva/Martina. Det dröjde ytterligare någon minut innan övriga patruller hittade första kontrollen. Mot tvåan och tillika första radiokontrollen var Eva/Martina lite för ivriga i sin jakt på ledande patrull och bommar ca 10 minuter vid kontrolltagningen. Kontrollvakten vid radiokontroll 1 hade, fast han hängt ut kontrollen, stora problem att finna den. Även han lägger ca 10 minuter innan det börjar knaka i skogarna runt honom. Han får syn på Markus/Blomman och får ta rygg på patrullen. De orienterar stabilt och spikar kontrollen i ledningen. De hinner även med att fylla på vätska och chips då kontrollvakten nu hunnit dit.


”Hm, undra vad det kan vara för nå´t i dunken?”

Det dröjer fyra minuter innan nästa patrull dyker upp och nu har det nykomponerade oldboyslaget Fridolf/Kurt börjat röra på sig. De stannar till vid kontrollen och beslutar sig sedan för att ta vänstervägvalet ut och nyttja vägarna mot nästa kontroll. Markus/Blomman valde att gå rakt på. Efter att andra patrull lämnat radiokontroll ett blir det tyst, tystare, tystast. 15 minuter senare brakar det dock loss i skogen och in ramlar alla kvarvarande patruller från korta banan där ungdomarna Siebers/Randau är de som ligger först tätt följd av gubbarna Ljungdahl/Arto.


”Stå inte där och flina, stämpla då!”

I klungan återfinns även Robin/Anton och nu har även Eva/Martina fått ordning på kompassen och hittat kontrollen.


”Hm, en påtaglig bouquet av sydsluttning. Eftersmaken demaskerar att det måste vara Huskvarnavatten”.

Sist i klungan släpar sig den utsocknespatrullen Grönqvist/Fredriksson för att fylla på depåerna för att orka med kvarvarande tre femtedelar av banan.


”Vi håller oss till planen. Du stämplar och jag äter chips.”

Mot kontroll tre händer det saker, Markus/Blomman bommar bort nästan hela försprånget och Fridolf/Kurre är så gott som ifatt. Mot kontroll fyra och andra radiokontrollen tar patrullerna olika vägval. Fridolf/Kurre väljer lite mer vänster medan Markus/Blomman hamnar lite långt åt höger och får mer mosslöpning. Detta innebär att gubbarna får en lucka på ca 3 minuter inför avslutningen. I den stora klungan har det också hänt grejer. Ljungdahl/Arto har tillsammans med Robin/Anton ryckt undan från de andra tre patrullerna med hela 20 minuter till andra radiokontrollen. Mycket kan hända på väldigt kort tid i SPC!


”Hm, undra vad ungjävlarna har för plan inför sista kontrollerna. Hoppas det är att bryta.”

Avslutningen blev inte lika spännande som på långa banan. Fridolf/Kurt hade krafter kvar på slutet och orienterade rätt de två sista kluriga kontrollerna. Segermarginalen blev betryggande 3 minuter och 34 sekunder till Markus/Blomman. De till åldern komna männen var märkbart nöjda över segern och en seger i SPC är nog det största som hänt på bra länge i deras OL-liv. Kampen om bronspengen såg ut att bli mer intressant då Robin/Anton och Ljungdahl/Arto var samtidigt vid den nästsista kontrollen. Patrullerna delade på sig och ungdomarna valde högervägvalet förbi målet medan gubbarna chansade rätt på. Chansningen gick inte hem utan ungdomarna kunde lugnt glida över mållinjen in på en finfin tredjeplats nästan 10 minuter före gubbarna. Publiken fick uppleva olika sorters spurter av de sista patrullerna på korta banan.


Så här spurtar ungdomar efter ca 2 timmar och 45 minuter löpning.


Så här spurtar gubbar efter ca 2 timmar och 42 minuter promenad.


Så här spurtar tjejer efter ca 2 timmar och 49 minuters löpning.

Sist av årets patruller på korta banan blev Grönqvist/Fredriksson på tiden 2 timmar 52 minuter och 42 sekunder. Solen hade redan sjunkit ner när de sista patrullerna kom i mål och flera njöt av ett första härligt dopp för året.


En ljummen junikväll spankulerade han ner mot tjärnen och lät sin vältränade lekamen varsamt sjunka ner i vattnet …

Nästa år kommer Sasse Patrol Challenge att bli lika tuff, ha lika fint väder och sätter förhoppningsvis nytt deltagarrekord igen.

See you next year. If you have the guts!

Copyright © 2011 IK Hakarpspojkarna • Norra Klevaliden • 561 93 Huskvarna
Tel: 036-13 30 54 • Bankgiro: 920-2987 • Swish-nummer: 1233930344 • E-post: kansliikhp.se

Medlemsinloggning | Webbplatsen använder cookies